Advies op maat Ruime voorraad Uitsluitend A-merken Growcenter-Noord Tuinbouwmaterialen Terraria & paludaria Polijsterweg 8d Tel: 020-3542769 growcenter.noord@gmail.com
Nederlands English

Oesterzwamstam Familie

terugvolgende
€ 15,00

Het kweken van eetbare paddenstoelen is een leuke hobby. Natuurlijk restmateriaal wordt omgezet tot waardevolvoedsel. De stammetjes zijn decoratief in de tuin en het is leuk om uit eigen tuin te oogsten.
Oesterzwammen zijn eetbare paddenstoelen die van nature voorkomen in het Nederlandse bos. Ze zijn dan te vinden op afgestorven gedeelten van een boom. In de herfst verschijnen vaak grote bundels oesterzwammen aan de boom. Alle oesterzwamrassen voor de teelt zijn nauw verwant aan de rassen die in de natuur voorkomen. Alle oesterzwamstammen zijn al geënt met oesterzwambroed. Als de weeromstandigheden goed zijn dan kan de oesterzwam vanaf de nazomer al paddenstoelen produceren.

 • Kant-en-klaar boomstam van loofhout met ca. dm x 12-15cm en lengte x 25-35cm.
 • Bloeit meestal nazomer-najaar, minstens 1 x per jaar.
 • Gaat 2-3 jaar mee.
 • Plaats rechtop in een schaduwrijke plek in de tuin of in een plantpot.
 • Af en toe sproeien met water slechts tijdens en lang droog zomer periode.

De oesterzwam heeft een grijs/grijsbruin gekleurde hoed. De hoed kan 6 tot 20cm groot worden. De jonge oesterzwammen verschijnen in bundels en zijn donker van kleur. Een typisch kenmerk van de oesterzwam is dat de plaatjes onder de hoed ver doorlopen op het steeltje van de paddenstoel.
De steel is meestal kort en wit of lichtgrijs en zit meestal niet in het midden van de hoed. 

Als het stammetje uitgebloeid is, laat het dan gewoon in de tuin staan. Als de weersomstandigheden nog gunstig zijn dan zal het stammetje waarschijnlijk nog een keer bloeien. Grote stammen
produceren meer paddenstoelen, maar de hoeveelheid en de plaats op de stam is altijd een verrassing.

 • Zet de stam rechtop ongeveer 1 tot 2cm in de grond.
 • Een beschutte schaduwrijke plek tussen de struiken is aan te raden.
 • Er moet regen op de stam kunnen vallen om uitdroging te voorkomen, dus zet de stam niet onder een donkere boom.
 • Sproei tijdens droge of hete zomers de stam af en toe om uitdroging te voorkomen.
 • Op een balkon kan de stam het beste in een met aarde gevulde plantenbak gezet worden. Houd de aarde licht vochtig.
 • Plaats de stam buiten en nooit in de volle zon of op een winderige plek.
 • Zet het tijdens een strenge winter binnen in een luchtige omgeving of dek het af met stro of bladeren.
 • Op de stam zullen ongetwijfeld ook andere kleine platte paddenstoelen tevoorschijn komen. Dit is niet erg, laat deze gerust zitten, maar eet ze niet op.


Oesterzwammen kunnen het hele jaar tevoorschijn komen afhankelijk van de weersomstandigheden, maar zijn meestal aanwezig vanaf de nazomer. Het beste oogstmoment is als de hoedrand nog een beetje naar beneden gekruld is. Later ontrolt de rand zich, maar hij moet geoogst worden voordat de hoedrand omhoog gaat krullen. De hele bundel kan in één keer met een scherp mes worden geoogst; de kleine paddenstoelen in de bundel groeien later toch niet meer uit, dus die kunnen gewoon als ze klein zijn mee de pan in. Zorg dat er geen resten op de stam achterblijven.

Vaak is de eerste oogst het grootst, maar een stam zal meerdere keren paddenstoelen produceren. De hoeveelheid neemt langzaam af totdat alle voedingsstoffen door de paddenstoel gebruikt zijn. Grofweg kun je zeggen dat de schimmel 20% van het gewicht van de stam omzet in paddenstoelen. Het belangrijkste voor succes is de juiste vochtigheid van de stam en het hebben van geduld!!!!!

Oesterzwammen hebben een cholesterolverlagend effect en bevatten veel mineralen. Oesterzwammen hebben een amandelsmaak en kunnen een paar dagen in de koelkast in een papier zakje of open bakje bewaard worden.

  Er zijn (nog) geen klantbeoordelingen van dit product. Wees de eerste!

  Beoordeling schrijven

Er is helaas nog geen zoekhulp beschikbaar voor dit product.

Klanten die dit artikel kochten, kochten ook


Geen Paddenstoelen gevonden die u zocht? Probeer: Oesterzwamstam Familie