Advies op maat Ruime voorraad Uitsluitend A-merken Growcenter-Noord Tuinbouwmaterialen Terraria & paludaria Polijsterweg 8d Tel: 020-3542769 growcenter.noord@gmail.com
Nederlands English

Shii-Take Stammen Klein

terugvolgende
€ 15,00

De shii-take is een kleine stevige paddenstoel met een sterk aroma. De shii-take is de meest geliefde paddenstoel in Azië. Al meer dan 1000 jaar wordt de shii-take op boomstammen gekweekt.

  • Kant-en-klaar boomstam van inlands eik met ca. dm x 10-15cm en lengte x ca. 25cm;
  • oogst 2-3 keer per jaar x 2-3 jaar in de periode mei - november;
  • gewicht x 1,5 - 2,5 kg.
  • Heeft al een keer paddenstoelen gegeven en is in de kracht van zijn leven!

De kant-en-klaar shii-take stam is al geënt met shii-take deuvelbroed. Deze shii-take schimmeldraden hebben gemiddeld achttien maanden nodig gehad om door het hout heen te groeien. Als de weersomstandigheden gunstig zijn dan kan de shii-takestam vanaf half mei tot/met eind oktober paddenstoelen produceren. Om de groei van de paddenstoelen op gang te helpen, moet de stam schrikken. Door een stam 24-48 uur in koud water te dompelen schrikt de stam zo erg dat kort daarna paddenstoelen geproduceerd worden. Alle eetbaar hout stammen hebben al één keer “gebloeid”. Shii-take op eikenstammen kunnen onder optimale omstandigheden ongeveer drie keer per jaar 4-5 jaar lang (iets korter voor de ministammen) shii-take paddenstoelen produceren.

Zet de stam rechtop op of een paar centimeter in de grond op een beschutte schaduwrijke plek, uit de zon en uit de wind, tussen de struiken of onder een boom waar regen op de stam kan vallen. Zorg ervoor dat de boomstammen vooral tijdens een hete en/of droge zomer niet uitdrogen door af en toe de stam een beetje water geven of even dompelen. Tijdens een strenge winter kan de paddenstoelstam binnen in een luchtige omgeving zoals een schuur gezet worden, maar de schimmel zal de meeste winters gewoon buiten overleven. Op een balkon kan de stam het beste in een met aarde gevulde plantenbak gezet worden. Houd de aarde heel licht vochtig.

Dompelen kan elk jaar vanaf half mei gebeuren, als de temperatuur boven 8ºC is en blijft, om te zorgen dat de paddenstoelen verschijnen. Dompel de stam een dag of twee in koud (bijv. kraan) water. Binnen twee weken beginnen de paddenstoelen te verschijnen. Tijdens een hete en/of lange droge periode zal de ontwikkeling van de paddenstoelen afnemen. Helaas is er weinig aan te doen, en de opbrengst moet beschouwd worden als een oogst.

Opnieuw activeren is mogelijk 6 weken na de vorige dompeling als het weer gunstig is. Na een warme en/of droge periode is de beste moment om te dompelen want de schimmel zal goed reageren als er een groot verschil is tussen droog –nat en warm -koud weer. In perioden van veel neerslag heeft het weinig zin om een shii-takestam nog te dompelen. Onder deze omstandigheden zet de stam ergens waar het een week goed kan uitdrogen en dompel daarna.

Oogst de paddenstoelen als de hoedrand nog enigszins omgekruld is en de hoed los van de steel is. Gebruik een scherp mes bij het oogsten en zorg ervoor dat er geen steelresten op de stam achterblijven; anders kan daar rotting optreden. Laat de stam 6-8 weken met rust en dan dompel opnieuw. Het hele proces kan herhaald worden tot de buitentemperatuur onder 8ºC daalt.

Onder optimale omstandigheden kan een eikenstam ongeveer 4-5 jaar lang ca. 3 keer per jaar paddenstoelen produceren.

De shii-take paddenstoel bevat veel eiwit en mineralen en weinig vet. De shii-take heeft geneeskrachtige eigenschappen, o.a.anti-tumoractiviteit, is cholesterolverlagend en heeft bloeddrukverlagende effecten. Shii-takes zijn vrij kruidig van smaak. Gedroogde shii-takes kunnen een paar jaar bewaard worden in een koele, donkere plaats totdat ze 10 -20 minuten in lauw water weer gebruikt kunnen worden. Het vocht is heel smaakvol. Verse shii-takes kunnen 5-6 dagen in de koelkast bewaard worden

 

 

    Er zijn (nog) geen klantbeoordelingen van dit product. Wees de eerste!

    Beoordeling schrijven

Er is helaas nog geen zoekhulp beschikbaar voor dit product.


Geen Paddenstoelen gevonden die u zocht? Probeer: Shii-Take Stammen Klein